Over dit project

KLM

2023/2024

Project

Een nieuw werkgeversplatform

 

Rol

Onderzoeker | UX Designer | Team begeleider

 

Brief en context

De vraag die door KLM is gesteld, is het volgende: “Geef ons een werkgeversplatform die de mensen achter KLM laat zien en het bijzondere werk waar ze aan bijdragen.” 

 

KLM heeft de uitdaging om nieuw personeel aan te trekken in een snel veranderende markt. Waar zij vroeger bovenaan stonden bij de keuze voor technici hebben zij nu meer concurrentie. Naast de uitdaging van het aantrekken is er ook het vertrek van gepensioneerde KLM’ers. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat kennis verdwijnt, maar ook dat innovatie stil kan komen te liggen bij gebrek aan personeel. De uitdagingen van KLM bij dit platform zijn:

  1. Aantrekken van talent
  2. Wereld achter KLM 
  3. KLM als werkgever tonen

Proces

Wie is KLM?

Stel je eens iemand voor die bij KLM werkt. Dacht je aan een piloot, steward of stewardess? Je bent niet de enige. Terwijl er zoveel meer mensen verantwoordelijk zijn voor het feit dat er iedere dag blauwe vliegtuigen de lucht in gaan. Om een goed beeld van deze mensen te krijgen hebben we interviews opgezet met KLM’ers bij de diverse afdelingen. Ons doel was om per afdeling een goed beeld te krijgen waar er tegen aan gelopen wordt. Want waar we voor stewardessen geen campagne hoeven te draaien voor sollicitaties, is het bij de monteurs geen grote aanloop. Bij ieder gesprek vroegen we naar drie stappen tot het aannemen van een nieuwe werknemer. Hoe gaat het aantrekken van sollicitanten, hoe draagt het platform daar nu aan bij en wat gebeurt er na het solliciteren.

 

Dit heeft uiteindelijk geleid tot een gigantisch Miro board waarin wij alle profielen en analyses in kwijt konden. KLM’ers spreken met passie over hun vak en dan maakt het niet uit welke functie je hebt binnen het bedrijf. Hierdoor hadden we waardevolle informatie om aan een hiërarchie van de website te beginnen.

 

We hebben alle soorten sollicitanten in kaart gebracht en onderzocht hoe zij graag solliciteren, waar ze naar zoeken en wat mogelijke drempels zijn. We ontdekten dat monteurs liever invulvelden gebruiken om hun ervaring te omschrijven, in plaats van een opgemaakt CV te moeten inleveren. Ook bleken bepaalde functienamen voor de buitenwereld onbekend, dus hebben we ze aangepast naar duidelijke termen. Kortom: waar het simpeler kon, hebben we het simpeler gemaakt.

 

Vanaf de eerste interviews hebben we design en development betrokken bij het proces. Het is belangrijk dat dit gebeurt om tot een mooi eind product te komen. Zo kwam design al snel met het idee om een vliegtuigraam te gebruik als symbool voor het kijkje bij KLM. Door de hele website heen zie je referenties naar de vliegtuigwereld. Zo ook op de 404-pagina, waar je dit herkenbare `klapbord’ terugziet. Alleen nu niet met vliegbestemmingen, maar met functietitels. Ook hebben we als afronding van de sollicitatie dat je een boarding pas krijgt. Deze boarding pas is de eerste stap voor een potentiële KLM medewerker om aan een mooie reis binnen de vliegwereld te beginnen.

 

Resultaat

Dit nieuwe werkgeversplatform opent de deur voor sollicitanten voor alle afdelingen binnen KLM. Je navigeert moeiteloos door de verschillende vakgebieden, om daar niet alleen vacatures maar ook content te vinden die je meer vertellen over de baan waar jij naar op zoek bent. Op Life@KLM lees je over thema’s als duurzaamheid en inclusie. Zo vervult dit platform alle behoeften van een sollicitant: van kennismaking, tot verdieping en uiteindelijk een helder en aangenaam sollicitatieproces. Naast een visuele upgrade heeft het platform ook meer aandacht gekregen voor toegankelijkheid en gemak voor iedereen, inclusief gebruikers met een visuele beperking.