Over dit project

Materialise

2020

Project

White label design van een 3D printing website

 

Rol

Onderzoeker & UX/UI designer

 

Brief en context

Materialise is in 1990 opgericht, het doel was om nieuwe toepassingen mogelijk te maken voor het buitengewone potentieel dat 3D-printen biedt. Sindsdien hebben ze hun ervaring gebruikt om een ​​reeks softwareoplossingen en 3D-printdiensten te creëren, die samen een ruggengraat vormen voor de 3D-printindustrie. Met het hoofdkantoor in België, met vestigingen over de hele wereld, heeft Materialise de grootste groep softwareontwikkelaars in de branche gecombineerd met een van de grootste 3D-printfaciliteiten ter wereld.

 

Materialise kwam bij ons terecht toen ze de website al aan het bouwen waren. Ze creëerde met Salesforce een white label webshop voor 3D printing voor B2B en B2C. Tijdens het bouwen kwamen ze erachter dat ze UX werk nodig hadden. Hierbij zijn wij eerst bijgepraat over de diensten en producten die Materialise levert. Mijn focus lag op het vastleggen van de complexe userflow en het ontwerpen van een UX design dat op verschillende manieren gebruikt kan worden. 

Proces

Van userflow naar white label

Het project begon bij het onderzoek naar de complexiteit van het product. Het is een webshop voor het printen van 3D producten, maar werkt B2B en B2C en aan de achterkant is ook een proces gaande. Daarnaast moesten we ermee rekening houden, dat het white label concept doorverkocht wordt en dat ze alle mogelijkheden die er zijn kunnen kiezen. De website moet ook geschikt zijn voor verschillende landen en dat betekent dat de formulieren en verwoordingen begrijpelijk moeten zijn voor iedereen.

 

Ik ben begonnen met het uitwerken van de userflow en dat waren er in totaal vijf. Ze hebben kleuren gekregen, omdat iedere stap in de userflow verbonden is aan een Miro board met post-its en de bijhorende user stories. We moesten ook rekening houden met de beperkingen van Salesforce community. Nadat de complete userflow uitgewerkt was, zijn we aan de slag gegaan met het UX. Het UX hebben wij in vier delen opgedeeld: uploading 3D part, check-out, profiel en inlog/registratie. De designs waren weer gelinkt aan de userflow en het Miro board.

Resultaat

White label design

Het resultaat is een webshop waar de gebruiker binnen enkele stappen een 3D product upload en besteld. Bij de upload pagina kon er bij ieder product gekozen worden uit: materiaal, toepassing, finish en kleur. Ook is er de mogelijkheid om commentaar op product niveau te leveren, maar ook over de gehele bestelling.

 

Tijdens het ontwerpen hebben wij er een design systeem van gemaakt en met 1 knop kunnen we de kleuren overal aanpassen, zodat ze de werking van het white label en de mogelijkheden zagen. De check-out werd uiteindelijk het meest complexe van de website. Hier probeerde we zoveel mogelijk informatie op 1 pagina te plaatsen, maar dat het overzichtelijk blijft. Er moest rekening gehouden worden bij het B2B gedeelte dat er toestemming gevraagd moet worden aan de manager en dat hierdoor de bestelling gepauzeerd wordt. De manager moet dan in zijn account een melding krijgen en kan dan in de check-out toestemming geven. In minder dan 6-8 weken hebben we onderzoek, user testsmet gebruikers over de hele wereld en een design opgeleverd.